Khamis, November 11, 2010

refleksi KITA

assalamualaikum

10 Nov 2010

menghitung hari...nak RAYA!

first tyme raya jauhhhhhhhhhh dari famili *touching jap*

7 hari lagi..

Hari raya AidilAdha..

seniors kata meriah...lg meriah dr kat m'sia..

hm..betul3..cuti seminggu..nak beli brg2 rumah pun kne awal bbrp hari..

Alhamdulillah..da dapat sewa rumah..

rumah baru ni salah satu yg sangatttttt bermakna utk kami..

sebabnya..

awal cerita, masa PSMB fasi kata kanak2 ASU ni duduk arma

asbabnya bilangan minimum..lgpun dekat..

jalan kaki je pun boleh..walaupun bila sampai bilik terus rasa nak naik katil je.

Atas rasa belas kasihan y amat kat kami ni, senior a.k.a fasi tyme PSMB pun carikan

Dan BERJAYA! =)


cerita dibawah khas, khusus, istimewa utk tatapan kita ^_^

Mula2..tgk2 dlu rumah..ok, best je. then jumpa tuan rumah.

bincang sikit2..akad rumah terus.

Eh lupa, perbincangan tu konfem dlm ammi, jadi akk tahun 5 la y tlng berkomunikasi.hee~
jzkk kak!

alkisah, dah akad patutnya bole masuk terus
TAPI
masa nilah Allah nak uji setiap seorang dari kanak2 ni.

Kunci dapat lambat..tggu 1 minggu lebih..

apa yang kita buat?

SABAR..

dah dapat kunci, dtg lagi mehnah lain, pump air rosak.

Mengadu sudah.bgthu tuan rumah sudah.report kat senior sudah.cek tiap2 hari sudah.kecewa dgn janji2 arab sudah.

Apa lagi kita buat?
yup..SABAR

Untuk sembunyikan kekecewaan masing2..kita pergi shopping beli perkakas rumah.
Dengan harapan setiap kali datang ltk barang, wujudlah air
tapi..
balik arma + kecewa..
tetap SABAR..

Tambah2 ada konflik sikit dgn ammu sorang ni..
Walaupun ada sekelumit marah..
tapi tetap kena SABAR..

1 bulan dah lepas..tak dapat masuk rumah lagi.
duit sewa terbang macam tu jer..
SABAR..

Bila dah dapat masuk..syukur alhamdulillah..
mula2 ok semuanya..
bila dah masuk 1 minggu
Dia uji lagi..
Rumah kawan nak kena naikkan sewa 2000..
perabut2 diambil balik..
sampai kena masuk campur ust
sampaikan ust kenalah 'bertempur' mulut dgn pak arab ni..
sampaikan ust kena ugut naik mahkamah.

Malam tu.1 perbincangan dgn tuan rumah.
malam tu juga kiteorg tau y ammu ni tak puas hati
dgn kiteorg.Dituduh benda yang kita tak pernah buat.
sampaikan satu tahap ust suruh kita *sebahagian* bersumpah yg kita tak buat.
semata-mata puaskan hati ammu tu.

Rasanya malam tu malam klimaks untuk kita.
Ramai dah tawar hati nak duduk rumah.
Sampai rasa nak balik arma je.
Walaupun perit rasanya malam tu.
Tapi kita tetap ada sekelumit SABAR.

Akhirnya Allah permudahkan urusan kita.

Kisah kita kat bumi Allah ni.
Banyak je benda kita boleh ambil.

Bukan semua benda boleh ikut flow yang kita plan.
Bukan semua benda kita mampu buat even kita rasa mmg kita ada kekuatan nak buat.
yang paling penting, bukan senang nak mengumpul kekuatan utk sabar dan menyabarkan orang lain. susah tapi tak mustahil kan?

Dari kita lepaskan kemarahan baik kita tenang dan fikir solvingnya
dari kita nak kata2 belakang ammu tu..baik kita doakan ammu tu
Sebab bila kita marah, tak selesai masalah kita
tapi dengan ketenangan, kesabaran dan doa kita
Kita mampu mengubahnya biiznillah..



Tgk je psl kunci, pasal air..
kita rasa marah tapi kita tak dapat nak salurkan mesej kemarahan tu pada org yg kita nak

asbabnya kelemahan kita juga.
tak pandai cakap ammi
kurangnya sabar dlm diri kita.

Jadi,bertimpa2nya masalah kita ni
1 tarbiyah..1 ibrah..1 hikmah..1 muhasabah

Cara Allah mendidik kita.
banyakkan sabar dan reda.
kurangkan ego.

Kita tak sangka satu hari kita akan dipersalahkan atas kesalahan y kita tak buat
kita tak sangka satu hari kita akan susahkan banyak orang sekeliling kita.
Kita tak sangka masalah kita boleh datangkan banyak lagi masalah lain..
kita pun tak sangka kita akan rasa sebeban ni..

Kemudian, Allah tunjukkan jalan penyelesaian
bila kita makin berusaha dekat dengan Dia
Bila kita berusaha menahan kemarahan kita
Bila kita berdoa dan minta ampun pada Dia
Allah tunjukkan directly hikmahNya
tapi kita sedar ke tak selama ni?
tepuk dada tanya iman kita..

kpd ahli bait dua2 rumah..
bernafaslah kita atas bumi Allah dengan penuh kesyukuran.
bersyukur dengan nikmat, tnd kita berterima kasih dgn kesenangan yg kita dpat
bersyukur dgn mehnah tanda kita berterima kasih atas peringatanNya.

setiap hari
setiap masa
setiap keadaan
setiap masa
sediakan diri untuk ditarbiyah!

salam ukhwah, ahli bait

3 ulasan:

  1. kat sini mmg kena byk bersabar..
    huhu..

    BalasPadam
  2. tiiiimiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    INNALLAHA MAA' SOBIRIN!!!
    moga dipermudahkan urusan ;)

    BalasPadam
  3. yup2..setuju..jzkk

    ye!!!!!!!!!!!!!
    amiinn..insyaAllah..
    wenti kaman =D

    BalasPadam