Sabtu, April 23, 2011

self-entry

 

Dedicated to ….

Tapi saat ni tak banyak yang boleh ditolong. Tak tahu macam mana nak ringankan beban.

Dulu zaman sekolah, selalu diuji dengan macam-macam yang tak disangka. Rasa macam tak boleh dah nak buat apa-apa. Dapat satu ayat yang selalu diulang-ulang tiap-tiap hari

ALLAH tidak membebani seseorang dengan sesuatu di luar kemampuannya –2;286-

Maka, ujian tu adalah dalam kemampuan kita. Bila ada dalam kemampuan kita jadi kita boleh dan mampu selesaikannya.

 

                      003o052hhD

 

Apabila diuji maksudnya Allah sayang. Bila kita tahu Allah sayang mestilah bahagia sebab bukan siapa-siapa sayang kita. Pencipta kita! Alhamdulillah~

Ye, kita manusia. Memang bila senang kita suka tapi bila payah sikit susah nak terima. Ingatkan pada nafsi

“Apakah manusia mengira mereka akan dibiarkan sahaja hanya dengan mengatakan ‘aku sudah beriman; sedangkan tidak diuji?” –29:2-

Ujian tu kayu pengukur iman kita. Moga dengan ujian tu meningkatkan iman bukan menjatuhkan lagi iman kita.

Dengan ujianlah kita matang. Kita kan syabab. Syabab ISLAM. Syabab yang satu masa nanti mampu mengubah dunia. Ish, cakap jer lebat tapi suatu hari nanti betul-betul terjadi kita mampu menguasai dunia reda ke kita kalau kita syabab yang tak termasuk dalam usaha ke arah tu?

 

                            4523109168_e9c5be0098_o

At last, biitaufiq wannajah! =)

                                 DSC00374

                                                  hehee~

vision?

Alhamdulillah masih bernafas..
Masih diberi nikmat Iman dan ISLAM..
Masih diberi peluang untuk berpijak di atas muka bumi penuh barakah
ALHAMDULILLAH.

Sheikh Yusof Al-Qardawi ada berpesan, setiap inci tanah di atas muka bumi ni sangat subur. Sangat subur untuk menanam benih-benih syurga.

Subhanallah, selama ni tak sedar peluang untuk ke syurga tu bukan depan mata je tapi setiap masa, kat mana-mana pun boleh!~
Bila tak sedar, mulalah lagha sana sini situ. Chattingla, FBing, BLOGging la..tak salah nak buat tapi berpada-padalah. Jangan sampai awlawiyat kita (belajar) tu dianaktirikan.

Astagfirullah..lemahnya..Ya Rabb,kuatkan kami!

Masa sangat mencemburui manusia. Sangat kejam. Tak pernah nak beri peluang untuk kita betulkan kesilapan lepas. Tapi itulah terbaik. Mungkin kalau kita tak buat kesilapan yang lepas-lepas tu, kita tak jadi kita sekarang. Kita tak berada di tempat yang kita belajar sekarang. Kita tak jadi orang yang lebih baik. Sebab kita manusia tend to ambil ibrah, pengajaran dari kesilapan. Lagi banyak buat silap lagi banyak kita belajar dan lagi berhati-hati dalam amal kita.

Exam booster

Kita belajar sungguh-sungguh, tapi kita lupa.
Hari ni kita faham, esok dah tak ingat.
Kita baca buku,highlight segala benda tapi depan kertas 'blank'
Kita duk hafal setiap patah kata, bila ditanya...kosong!

kenapa?

Lupa tu satu nikmat supaya kita sentiasa ulang dan ulang dan ulang. Pengulangan tu memang sangat penting untuk MENGINGAT.
point 1 : Jangan MALAS nak mengulang

kita faham tapi tak keep in long memory.Macam mana?
MENGULANG, MIND MAP, ETC

Paling menakutkan bila kita belajar hingga 'tepu' tapi bila masa nak keluarkan terus tak boleh jawab. Jawapan semua ada dalam otak tapi tak boleh tulis, tak boleh suarakan, tak boleh jawab apabila disoal. Nauzubillah..

Point 2: Belajar untuk extract apa yang kita belajar. By lisan sangat penting. Berlatih supaya tak kaku masa periksa lisan. Untuk jangka masa panjang pun penting untuk ada komunikasi skill ni..

Pesanan macam pakar motivasi pula. Tips di atas di beri oleh seniors. Jazakumullah khairan kathira.


p/s: Mencari vision dalam hidup ^.^

sirru ala barakatillah

Rabu, April 06, 2011

^.^

Bismillah

Short post due tu muscle fatigue, lack of ATP in the muscle, lack of calcium( no!)
so neuron can't send impulse to brain efficiently. Near to narcolepsy? nauzubillah

p/s: narcolepsy= feel tired, exhausted during unusual time such as eating and walking.




Okay.Alhamdulillah dah masuk APRIL. midterm result sudah, reunion sudah, tuisyen sudah, prank sc sudah. Alhamdulillah dipermudahkan..tak tahu kenapa sindrom mengantuk sangat membara naik sem ni =( Ya Allah kuatkan!!


Transisi kepimpinan PERUBATAN. dah bertukar saf umara baru. Mabruk alaikum. Semoga tiga niche area AKADEMIK, KEBAJIKAN , KESATUAN dapat dicapai.amin~







video